Tomatin Cù Bòcan Bourbon Cask 2017-04-05T07:05:51+00:00

Project Description

Tomatin Cù Bòcan är en ljust, närmast blek gul, dryck som av några upplevdes som vitt vin till utseendet.

I doften dominerar frisk citrus tillsammans med torkad frukt, päron och mer blommiga toner. Bakom den lätt spritiga fruktinledningen finns en svag strimma av rök.

Smaken bjuder på ännu mer friska citrustoner, honungssötma, karameller, kola och päron. Även här finns röktonerna i bakgrunden tillsammans med knappt märkbar tång, hav och tobak. Även marsipan och en viss kryddighet återfinns i smaken på den här oljiga, lätt stickiga, drycken.

Eftersmak går från honungssötma mot beska och den svaga rökigheten.

Allmänt så upplevs den i sällskapet som en ”snäll whiskey” som gott kunde fått stanna i fatet några år till för att slipa bort de värsta ”kanterna”. Vi återkommer ofta till årstidsreferenser under våra provningar och Kenneth konstaterade att ”våren i antågande” när han smakade denna.

Tomatin Cù Bòcan är inte åldersbestämd, lagrad på bourbonfat, och ett försök att blanda in de så populära röktonerna i frukten. Tyvärr lyckas det väl inte helt fullt ut här även om det är en välgjord whisky – enligt vår poängbedömning.

Det finns en variant på denna som slutlagrats på sherryfat och kanske att den är snäppet bättre. Det får vi eventuellt återkomma till.