BenRiach Solstice 17 YO Second Edition 2017-04-05T07:03:19+00:00

Project Description

BenRiach Solstice 17 YO är en kraftigt rökt whisky som först lagrats på bourbonfat de första åren för att avlutas i gamla ”Tawny Port Pipes”, dvs fat som det lagrats portvin i tidigare. Och när destilleriet anger ”kraftigt rökt” så är det inte med Islay-mått mätt. Men det här är en Speyside-whisky även om man till en början kan låta sig luras av doften.

I den gyllengula drycken finns nämligen mängder av Islay-typiska doftsignaturer i form av tjära, rök, torv, läder, hav och rökta charkuterier. Men det finns också de mer Speyside-typiska dofterna ledda av äpple, vanilj och mörka bär i de gyllengula dropparna. En fantastisk doftupplevelse enligt den samlade skaran. Morgan tyckte sig hitta halm i doften och tillsammans med röken drog han paralleller till julbocken i Gävle.

Munkänslan är rejält oljig, fyllig och rund och smaken komplex med torvrök, hav och tång tillsammans med de mer söta, fruktiga och karamelliga tonerna av aprikos, russin, honung och nejlikor.

Även om eftersmaken är lång fanns det de som önskade att den var ännu längre… Mycket vill, som bekant, ha mer! I eftersmaken finns hela registret av doft- och smakupplevelser inbakat.

Det var många som uttryckte sin glädje över att priset för drycken stannade på det i sammanhanget facila priset av 849:-. Det är nog inte helt otroligt att det kommer att finnas ett par flaskor under julgranarna hos våra medlemmar senare i år. Då blir det en extra god jul.