Hundrapoängsskalan – för bedömning 2017-11-03T07:01:24+00:00
Ett bra sätt att hitta sin favorit-whisky kan vara att poängsätta den whisky du provar. Vi använder oss av den med den s.k. hundrapoängsskalan. Skalan är vedertagen i whiskyprovarkretsar men det skall påpekas att poängsättningen är högst ovetenskaplig och personlig. Den skall snarast ses som ett hjälpmedel i jakten på din egen favorit.

Hur poängsätter man då en whisky? Fyra delmoment poängsätts från 0-25 för att sedan summeras till en totalsumma.

Doft

Whiskyns doft – med eller utan vatten. Helst utan vatten då vi ju vattnar olika från person till person. 0-25 poäng.

Smak

Hur smakar whiskyn? 0-25 poäng.

Eftersmak

Hur smakar whiskyn efter några sekunder? 0-25 poäng.

Balans/komplexitet

Stämmer whisky överens med dina förväntningar på t.ex. lagringsfat och ålder?
Har whiskyn en eller flera dofter och smaker dvs komplexitet? Whiskyn skall förmodligen inte bara smaka
sherry eller rök. En slags sammanfattning av de tre andra momenten. 0-25 poäng.

Poängsättning enligt Angels Share

Hundrapoängsskalan kan vara svår att relatera till innan man skaffat sig lite erfarenhet, eller snarare referenser, att förhålla sig till.

0-70 En dålig whisky med tydliga brister i doft och smak.

71-75 En enkel whisky utan koncentration i doft och smak.

76-80 En enkel men välgjord whisky, dock utan djup, koncentration och personlighet.

81-85 En välgjord whisky med personlighet och kvalitet över genomsnittet.

86-90 En utmärkt whisky med stor personlighet och kvalitet.

91-95 En whisky i världsklass.

96-100 En helt enastående whisky.