Provning 2015.10.12 – A Christmas Dram

 

Igår kväll var det dags för årets sista provningstillfälle i klubbens regi. Ansvariga för tillställningen var undertecknad och Lasse. Vi hade på båda, på varsitt håll, funderat kring ett lämpligt tema för aftonen och det skulle visa sig att vi hade samma tankar; ett jultema. Nu är det väl ingen större skräll att man går i jultankar så här års men det var ändå lite kul.cubocan_halv

Tanken var att hitta tre whiskies, gärna från olika regioner och smakstilar, men som ändå hade någon form av gemensam nämnare i doft och/eller smak som kunde förknippas med julen. Vi tänkte kanel, marsipan, nötter och kanske även rök och halm. Ingen jul utan en bränd bock i Gävle som bekant.

Valet föll, efter en del läsande av whiskybloggar och officiella smaknoter, på Arran Amarone Cask, Tomatin Cù Bòcan och BenRiach Solstice. Gemensamt för dessa tre är att kanel, mandlar och mörk choklad omnämns i beskrivningar om smakerna. Det intressanta skulle bli att se om vi höll med och om vi kunde hitta ”julen i drycken”.

Initialt hade vi tänkt att prova dem i ovan nämnd ordning men efter att ha sniffat ordentligt innan provningen satte igång beslöt vi oss för att låta Tomatin inleda. Den utlovade röken som vi trodde skulle ”förstöra” för efterföljande dryck saknades helt och den kändes, utifrån doften, rätt tunn. Därav fick den inleda. Och det skulle visa sig vara rätt…

Vi rätt överens om att att citrustonerna tillsammans med svag rök var det som dominerade både smak- och doftupplevelsen i ”helveteshunden” Cù Bòcan. Hela vårt omdöme hittar du här ›

Tvåan i startfältet, Arran Amarone Cask Finish, lockade med honung och rostade mandlar i de officiella smaknoterna. Vi tyckte nog att det var mer komplext än så och här hittade vi faktiskt en del ”juliga” toner och ”en fransos i kilt!” Här kan du läsa hela texten om Arran Amarone Cask Finish ›

Avslutningsvis provades en 17-årig BenRiach Solstice, en vackert rödtonad whisky, med rök i doften. Bakom rökslöjorna fanns den utlovade kanelen tillsammans med mörka bär och en bränd halmbock. Helt klart kvällens favorit. Läs lovorden här ›

28/1-2016 är det dags för nästa provning och fram tills dess uppmanades samtliga medlemmar att sköta träningen på egen hand innan vi skiljdes åt i decembermörkret.

God jul & gott nytt år,

Morgan

0
Tomatin Cù Bòcan
0
Arran Amarone Cask
0
BenRiach Solstice

 

By | 2017-10-30T13:19:49+00:00 december 11th, 2015|Whiskyprovning|Kommentarer inaktiverade för Provning 2015.10.12 – A Christmas Dram