Gårdagens provning

Det är en decimerad skara bröder (endast sex stycken) som kliver in i den, av whisky, väldoftande provningslokalen. Uppdukat finns tre sorters whisky med snarlik kulör men med helt olika karaktär… Något vi snart blir varse.

Dagens första fyracentilitare är en Hazelburn Roundlets & Kilderkins på manliga 50,1 %. Här blandas äpple, honung, vanilj med stänk av hav och sälta och den så karaktäristiska pakistanska mangon som vi är så bekanta med.
Många är bröderna som skyller svårigheterna i att bestämma exakt smak och doft på det långa uppehållet. Men poängsättningen är väldigt jämn, från 81 till 86 poäng, och ger ett snitt på fina 85 poäng. Priset för denna tioåring ligger på 775:-.

_MG_5523

I glas nummer två finns en Glen Keith i serien Part nan Angelen. En 17-årig speyside-whisky som jag personligen hade hoppats mer på. Utgåvan är begränsad till 2150 flaskor och innehållet håller 46,2 % fruktig, sötsyrlig whisky med inslag av medicinal och kryddor. Brödraskaran ger poäng i intervallet 78-83 poäng och är rätt överrens även om denna dryck. Snittpoängen landar på 81 och vi kan lugnt konstatera att det finns bättre whisky att köpa för de 951:- som denna flaska kostade. Återigen: dyrast är inte alltid godast.

_MG_5505

Färgen i det tredje provningsobjektet var i det närmast identiskt med de två tidigare. Men där slutade också all likhet. Den svaga doften bjöd på frukt och rökslingor – eller som Broder Morgan utryckte det: ”Det är som om grannen grillar äpplen över öppen eld”.

Vi gick raskt från sommar till månadsskiftet oktober-november. Broder Sören konstaterade att ”det här är en däckbytarwhisky” och att den ”funkar lika bra som en morgonrock framför brasan”. Förklaringen låg, i alla fall delvis, i att drycken höll 60 %.

Mörk choklad med havssalt i en fet, och något bedövande, blandning fick ”tandköttet att rulla upp sig” hos undertecknad. Och det är ett gott betyg.

Det var ingen som kunde gissa att det här var en speyside-whisky – men så var faktiskt fallet. En cask strength från speysides minsta destilleri; Benromach, är kanske inte det första man tänker på… Men den uppskattades av samtliga närvarande. Inte minst när vi avslöjade att det dessutom var kvällens billigaste inköp. 662 :- får ses som ett bra pris för en whisky som snittar 88 poäng i klubben.

_MG_5528

Efter avslutad provning visade det sig vara en ljum sommarkväll ute men vi vet bättre än så. Kylan kommer snart – och vi grundlade vårt frostskydd denna kväll!

By | 2014-08-29T12:30:46+00:00 augusti 29th, 2014|Okategoriserade, Whiskyprovning|Kommentarer inaktiverade för Gårdagens provning