Tema: Gamla fina Örebro

Aftonens provning gick under temat ”Gamla fina Örebro” – något som endast bröderna Andersson visste om i egenskap av provningsansvariga. Och när temat avslöjades, strax innan det avslöjades vilka droppar vi testat, var det väl inte solklart för de närvarande vad som avsågs. Men det skulle det komma att bli…

Tre väldoftande whiskies fanns upphällda och klara när de övriga i klubben tog plats vid provningsprotokollen. Som vanligt var det blindtest och det vanliga hummandet och sniffandet var det enda som först gick att höra i lokalen. Efter att de första intrycken smälts så inleddes intensiva diskussioner kring smak, doft, kropp och dylika ting som whiskynördar uppskattar.

Nummer ett – Springbank Orebro No11 Fresh Rum Vintage 2000.

Ett av två fat på Springbank som ägs av Örebrore – bland annat broder Claes Andersson.

Ljust gul till färgen och lite lätt spritig i nosen. Här var det många som kliade sig i huvudet…

Nummer två: Springbank Orebro No12 Fresh Port Vintage 2000.

Här doftade det mer sött, nöt, karamell om den feta, oljiga whiskyn. Lagringen på portvinsfat tillförde röken sötma, karamell och muscovadosocker.

”Ljuvlig doft”

Man är alltid lite rädd att doften ska lova mer än vad som kan levereras till smaklökarna. Så var det inte i detta fall. Här satt alltihop på plats – som en smäck.

Det här blev kvällens favorit med ett snitt på fina 89 poäng.

Nummer tre: Ben Nevis TKS. Tunnklapparsällskapet.

”Svårbedömd. En whisky som inte fjäskar för nån. UFO – Unidentified Flying Odor” var några utlåtanden.

By | 2010-11-04T16:24:20+00:00 november 4th, 2010|Okategoriserade, Whiskyprovning|Kommentarer inaktiverade för Tema: Gamla fina Örebro